Investování

Jak správně vybrat diamantový šperk?

Kdo říká, že nic nevydrží na věky, pak zřejmě ještě nikdy neinvestoval diamantové šperky. Díky pestré nabídce a cenové dostupnosti mnohých kousků se nemusí nosit jen výjimečně. Šperky s diamanty jsou naopak jako stvořené pro každodenní nošení! Jak ale vybrat správný drahokam?

Při výběru šperku osázeného diamantem či více kamny byste se však měli dívat nejen na estetické, ale také na investiční hledisko. Při výběru jsou proto důležitá čtyři hlavní vlastnosti. Na mysli máme následující:

1. CARRAT (ct) – hmotnost diamantů. Čím je „karátovost“ vyšší, tím je drahokam vzácnější, a tedy i hodnotnější. Například na klenotyaurum.cz prodávají briliantové šperky s velmi nízkou hmotností i velmi exkluzivní kousky s většími a těžšími kameny.

2. COLOUR – barevnost diamantu. Říká, že čím je barva světlejší, tím je drahokam vzácnější. Byla vytvořena specifická stupnice pro určení hodnoty diamant právě na základě odstínu. Při výrobě šperků se nejčastěji používá barva “H”. Pod označením se skrývá bílá či bezbarvá.

3. CLARITY – čistota diamantu. Součástí všech diamantů jsou vždy jisté inkluze, a tedy mikroskopické nedostatky, které vznikají při jejich tvorbě. Pouhým okem je sice nevidíme, ale umíme je odhalit pod mikroskopem – a právě ten odborníkům umožňuje určit třídu čistoty. Solidní prodejce vám poskytne garanci, že kupujete drahé kameny patřící do stupnice SI/VS, což zaručuje prvotřídní kvalitu s malým množstvím inkluzí.

4. CUT – typ brusu diamantu. V procesu oceňování diamantu se jedná o stěžejní, a zároveň nejsložitější část. V e-shopech či v kamenných prodejnách obvykle nabízí briliantové prsteny a další šperky s kulatým (round) a hranatým (princess) brusem, které mají zákazníci nejraději a nejčastěji si je objednávají.

Nedílnou součástí diamantových šperků by měl být také certifikát, který vám musí prodejce dodat automaticky (pokud ne, raději nakupujte jinde). Jsou v něm uvedeny veškeré specifikace a detaily ohledně daného diamantu/diamantů vsazených do šperku.

Napište komentář