Zajímavosti

Jak je to s kuřáckými přestávkami v podniku?

Kouření je zlozvyk, který si během let vypěstovala řada Čechů. Zatímco někteří to zvládají bez cigarety i několik hodin, jiní potřebují mít cigaretu v ústech prakticky neustále. A právě ti by mohli dělat neplechu v zaměstnání. Možná jste se už i vy setkali s tím, že vaši zaměstnanci žádají takzvanou kuřáckou přestávku i během běžné pracovní doby mimo svou povolenou obědovou pauzu. Jak k takové situaci přistupovat? Povolit zaměstnancům kuřáckou přestávku nebo na to nemají právo?

Pomoct může firma Extéria, která má na internetu řadu recenzí. Jedná se o poskytovatele poradenství v oblasti BOZP a PO, kam ostatně i kouření na pracovišti spadá.

Kouření v rámci polední pauzy

Zaměstnanec má za dobu své práce nárok na polední přestávku, která by měla být dlouhá nejméně třicet minut. V této době je prakticky na něm, jak volný čas stráví – jestli se rozhodne pro oběd nebo jestli dá přednost kouření před budovou. Zaměstnanci totiž nejsou během polední pauzy povinni strávit čas přímo v areálu pracoviště, mohou se vzdálit, ovšem po skončení pauzy musí dál vykonávat svou práci tak, jak jim to stanovuje zákon.

Pokud zaměstnanci žádají kuřáckou přestávku mimo stanovenou pauzu, nemají na ni právo. Na to nemohou opravdu nic říct, v zákoně prostor pro “kuřácké přestávky” opravdu není.

Musí zaměstnavatelé zřídit pro kuřáky kuřárnu?

V souvislosti s kouřením na pracovišti se nabízí otázka, jestli je nutné zřídit kuřárnu, respektive jestli je to povinností zaměstnavatele. Zaměstnavatel není povinen kuřárnu zřídit. Většinou se k tomuto kroku ubírá proto, aby kouření nekazilo image podniku. Kuřáci totiž většinou postávají před podnikem na chodníku, což nebudí zrovna hezký dojem. Jelikož zaměstnancům nemůže odepřít kouření na ulici před budovou podniku, nabízí se kuřárna jako ideální řešení.

Napište komentář